İhtiyaç Haritası Hakkında

İhtiyaç Haritası ihtiyaç sahiplerini, destek olmak isteyen birey, kurum ve kuruluşlarla buluşturan sosyal bir kooperatiftir. İhtiyaç Haritası, Sosyal Kooperatif statüsünde kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak 2015 yılında kurulmuştur.

Kanıtlanmış harita teknolojisi ve toplum tabanlı doğrulama işlevi aracılığıyla eğitim, sağlık, kültür-sanat gibi alanlarda yardımlaşmayı ve dayanışmayı kolaylaştırır.

Türkiye’nin Paylaşım Noktası

İhtiyaç Haritası, bireylerden, eğitim kurumlarından ve sivil toplum kuruluşlarından ihtiyaçları toplar, doğrular ve harita tabanlı teknolojisi ile desteklerle buluşmasını kolaylaştırır.

www.ihtiyacharitasi.org ile;

-Doğrulanmış gerçek ihtiyaçları destekleyebilir,

-Mekâna ve türüne göre arzu ettiğiniz ihtiyaçları filtreleyebilir,

-Sizin gibi destek olmak isteyen benzer düşüncedeki kişilerle imece kültürü ile kolektif bir hareket yaratabilir,

-Arka sokağınızdaki, mahallenizdeki ihtiyaçlardan haberdar olabilirsiniz.

2015 yılından bugüne İhtiyaç Haritası platformunu 120 bini aşkın üye, 350’den fazla STÖ, 70’den fazla özel sektör kuruluşu, yüzlerce kamu kuruluşu temsilcisi kullandı. Platform aracılığıyla 10 milyondan fazla ihtiyaç kalemi karşılanırken yaklaşık 497 milyon liraya eş değer bir paylaşım ekonomisi yaratılarak sosyal etkisi yüksek bir fark yaratıldı.

Türkiye’nin dört bir yanındaki kurumsal ve bireysel gönüllüleri ile dünyaya açılan hayalleriyle İhtiyaç Haritası her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam ediyor.

Depo veya mağaza kullanmadan, temassız teslimatın iyi uygulamasını sağlayarak yalnızca on personel aracılığıyla binlerce ihtiyaçların destekçilerle bir araya gelmesini sağlayan gönüllü tabanlı bir dayanışma platformu olan İhtiyaç Haritası; döngüsel ekonomide etkili, kullanıcı dostu ve sosyal fayda yaratan bir platform olması ile kritik bir öneme sahiptir.

2021 yılında iki önemli kategoride ödüle layık görülmüştür.
1) ESRI iş ortakları konferansı 2021 - Kriz yönetiminde CBS ödülü
2) Social Economy Awards 2021 - Social Innovation Category Winner

İhtiyaç Haritası sahada, ofiste, üniversitelerde ve dijital ortamda çalışan binlerce gönüllüye sahiptir. Türkiye'nin dört bir yanındaki üniversitelerde 48'den fazla İhtiyaç Haritası Öğrenci Toplulukları/Temsilcilikleri bulunmaktadır. Bunlar, kullanıcılara daha etkili bir şekilde hizmet etmek ve farklı kullanıcı segmentleri (STK'lar, şirketler, gönüllü gruplar vb.) için farklı ürünler ve özellikler geliştirmek için yeni fırsatlar sunan göstergelerdir.